#SzynkowarChallenge - wyzwanie kulinarne dla Blogerów

Kochani!

Zapraszamy Was do śledzenia wyzwania, które rzuciliśmy blogerom kulinarnym. Otóż #SzynkowarChallenge (bo tak się nazywa) to zabawa, w której uczestnicy decydują się na przygotowanie swojej własnej szynki, domowym sposobem. Jak sama nazwa wskazuje, muszą do tego celu wykorzystać szynkowar. Jest to urządzenie, dzięki któremu można w prosty sposób zamienić świeże mięso, w soczystą, pozbawioną konserwantów wędlinę. Zestawy, które przygotowaliśmy dla blogerów, zawierają:

Jeśli jesteście ciekawi jak udały się naszym dzielnym Blogerom domowe wędliny, z efektami ich zmagań będziecie mogli się zapoznać pod poniższymi adresami (linki będą się pojawiały na bieżąco):

Jeśli natomiast sami chcielibyście spróbować swoich sił w przetwórstwie i przyrządzić swoje własne wyroby wędliniarskie, już teraz możecie wziąć udział w jednym z konkursów organizowanych przez Blogerki. Do wygrania będą takie same zestawy z szynkowarami, nożami do szynki oraz zestawem przypraw.

 


Przepisy do wyboru (KONKURS)


1. Szynka z karkówki i boczku wędzonego

Składniki:

  • 80 dag karkówki
  • 40 dag boczku surowego-wędzonego
  • 20-23g soli
  • 2g Saletra potasowa
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta ziela angielskiego
  • liść laurowy gałązka świeżego rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • 70 ml wody
  • płaska łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Karkówkę i boczek tniemy na kawałki 3 x 3 cm i lekko ubijamy tłuczkiem, boczek mielimy. Oba składniki wkładamy do miski i dodajemy peklosól i przyprawy, całość ugniatamy minimum 15 minut. Przykrywamy miskę i wkładamy całość do lodówki na 24godziny. Po 12 godzinach ugniatamy około 10 minut. Po 24 godzinach dodajemy do mięsa wodę, płaską łyżeczkę żelatyny, wciskamy ząbek czosnku i ponownie masujemy. Wkładamy całość do szynkowaru i bardzo dokładnie ubijamy. Zamykamy pojemnik. Dusimy w kąpieli wodnej o temperaturze 80-90ºC przez 2,5 godz. Po schłodzeniu wyjmujemy potrawę z szynkowaru.

2. Mielonka wieprzowa

Składniki:

  • 55 dag mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki
  • 55 dag podgardla wieprzowego
  • 10 dag skórki wieprzowej
  • 20 g soli
  • 2g Saletra potasowa
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 płaskiej łyżeczki cukru
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 70 ml wody

Sposób przygotowania:

Mięso przepuszczamy przez sitko o oczku 5 mm i dokładnie mieszamy z solą peklową. Ugniatamy starannie w misce, przykrywamy wilgotną ściereczką i wkładamy do lodówki na 24 godz. Skórki wieprzowe parzymy przez 10-15 minut a następnie przepuszczamy co najmniej 3 razy przez sitko o średnicy oczek 3 mm. Skórki wkładamy do lodówki na 24 godz. Po wyjęciu z lodówki przystępujemy do mieszania. Najpierw mieszamy mięso dodając czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz (do mielonki można dodać inne przyprawy wg upodobania np. paprykę, majeranek, kminek itp.). Do szklanki wlewamy 70 ml przegotowanej gorącej wody rozpuszczając w niej cukier. Do wymieszanego mięsa dodajemy skórki, wodę z cukrem, całość posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej i wszystko bardzo starannie mieszamy aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mięso. Wsad mięsny umieszczamy bardzo ściśle wewnątrz szynkowara, ubijamy, dociskamy płytką. Parzymy około 2 godziny w temperaturze około 80-85ºC. Po sparzeniu wstawiamy szynkowar do zimnej wody celem wystudzenia, a po wystudzeniu wkładamy do lodówki na 12 godzin.

3. Szynka z indyka i kurczaka

Składniki:

  • 1 kg kurczaka
  • 0,4 kg indyka
  • 16 g soli
  • 2g Saletra potasowa
  • łyżeczka cukru pudru
  • 150 g lodu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka żelatyny
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Filet z indyka myjemy, kroimy w plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski o długości 5 cm. Kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i mielimy przez sitko o oczku 5 mm, następnie mięso z kurczaka wraz z lodem mielimy w malakserze. Cukier puder, mąkę i żelatynę mieszamy z wodą. Pokrojone filety z indyka, zmielone mięso z kurczaka i wodę wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę wkładamy do szynkowara. Zamykamy szynkowar i wkładamy na 6 godzin do lodówki. Po upływie tego czasu szynkowar umieszczamy w garnku z gorącą wodą. Parzymy w temperaturze 80ºC przez 1,5 godziny. Po wyjęciu z wody odstawiamy naczynie z mięsem na 8 godzin do lodówki.

 


Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu: Przetwórstwo > Wędliniarstwo.