Brand hero

Koszyk

( 0 rzeczy )

Nie masz produktów w koszyku.

Jak wybrać grilla ogrodowego?

Jak wybrać grilla ogrodowego?
10 maja 2017 354 odsłon 1 komentarz

Grillowanie w gronie najbliższych to prawdziwa przyjemność, do której należy się odpowiednio przygotować. Ta forma spędzania wolnego czasu jest najchętniej wybierana w okresie wiosenno-letnim, kiedy pogoda sprzyja rodzinnym piknikom i przesiadywaniu na tarasie lub w ogrodzie. Wspólne grillowanie to nie tylko przepyszne jedzenie, ale również doskonała atmosfera i relaks. Grille dostępne w sklepach różnią się od siebie m.in. rodzajem, wielkością, czy materiałem, z którego zostały wykonane. Czym warto kierować się przy podejmowaniu decyzji? Podpowiadamy.

Wstępna selekcja

Miłośnicy grillowania coraz częściej rezygnują z grilla stacjonarnego na rzecz przenośnego, który zwykle jest mniejszy i doskonale nadaje się na niewielką działkę czy mały taras. Posiadając urządzenie przenośne, amatorzy letniego grillowania z łatwością mogą zmieniać miejsce ustawienia urządzenia, a także składać je i przewozić np. w bagażniku samochodu.

W sklepach znaleźć można m.in. grille ogrodowe na węgiel, gazowe i elektryczne. Niektóre z nich są wyposażone w standardowe nóżki, inne w kółka, dzięki którym z łatwością można je przesuwać po ogrodzie.

Grille węglowe

Zdecydowanie najbardziej popularne są grille węglowe, które można kupić już za około 25 zł. Przystępna cena zachęca szczególnie osoby, które potrzebują jedynie urządzenia przejściowego, np. na spontaniczny wyjazd ze znajomymi.

Paleniska grillów przenośnych wykonane są zazwyczaj z grubej stalowej blachy, pokrytej warstwą ognioodpornej farby, zaś ruszty – ze stali nierdzewnej. Dużym zainteresowaniem amatorów grillowania cieszą się również bardzo trwałe grille żeliwne, z których można korzystać przez wiele sezonów.

Obecnie w sklepach dostępne są m.in. grille ogrodowe, wyposażone w pokrywę, która znacznie skraca czas smażenia i świetnie chroni potrawy przed wysuszeniem. To właśnie dzięki nim, węgiel efektywnie się żarzy, a nie pali się intensywnym, otwartym płomieniem, który może szybko zepsuć smak wielu dań.

Niektóre ogrodowe grille na węgiel wyposażone są w popielnik, który umożliwia czyszczenie urządzenia w trakcie pracy. Rozwiązanie to jest niezwykle korzystne szczególnie w przypadku mięs i innych produktów, których pieczenie trwa długo i wymaga wielokrotnego dorzucania węgli.

Jednym z coraz powszechniejszych elementów wyposażenia nowoczesnych grillów węglowych jest termometr, umieszczany zwykle na pokrywie, który zdecydowanie ułatwia przyrządzanie wielu dań.

Grille gazowe

Grille gazowe z roku na rok mają coraz więcej zwolenników. Nic dziwnego, ponieważ w tym przypadku można zapomnieć o konieczności długiego i żmudnego rozpalania oraz trudnej konserwacji urządzenia. Przyrządzane na nich potrawy smakują równie doskonale jak te, przygotowywane za pomocą tradycyjnego grilla węglowego. Co więcej, grille gazowe nie brudzą się tak szybko, jak urządzenia na węgiel (nie ma w nich żadnych niedopałków i popiołu), w związku z czym dużo łatwiej można je utrzymać w czystości. Jedyne o czym należy pamiętać to regularne napełnianie butli gazowej, np. na stacji LPG. Temperaturę płomienia z łatwością można regulować za pomocą kurków.

Grille elektryczne

Grille elektryczne zazwyczaj się niewielkie i stosunkowo lekkie, w związku z czym z łatwością można je przenosić w dowolne miejsce w ogrodzie. Należy jednak pamiętać, aby do urządzenia dokupić odpowiedniej długości przedłużacz, przeznaczony do stosowania na zewnątrz, który można będzie podłączyć do źródła zasilania. Zaletą grilli elektrycznych, jest możliwość użytkowania ich np. w kuchni. Pamiętajmy wtedy również o odpowiedniej wentylacji pomieszczenia! Obsługa i czyszczenie urządzenia są proste, ponieważ po grillowaniu wystarczy jedynie dokładnie umyć ruszt.

Grille elektryczne mogą być jednostrefowe i dwustrefowe. Pierwsze grillują wyłącznie jedną powierzchnię produktu, poddanego obróbce termicznej, zaś drugie, dzięki specjalnej pokrywie mogą grillować żywność z dwóch stron jednocześnie.

Grille ogrodowe – konserwacja

Każdy grill ogrodowy, bez względu na rodzaj, czy materiał, z którego został wykonany, po kilkukrotnym użytkowaniu wymaga dokładnego czyszczenia. Popiół, niedopałki czy jedzenie zalegają najczęściej na ruszcie i palenisku, w związku z czym to właśnie tym częściom należy poświęcić szczególną uwagę. Do czyszczenia można użyć zwykłego ręcznika i ciepłej wody, wymieszanej z płynem do mycia naczyń, który doskonale usuwa ślady tłuszczu. Zdecydowanie najlepszym sposobem na doczyszczenie grilla jest stosowanie profesjonalnych środków, dzięki którym można z łatwością usunąć nawet szczególnie uciążliwe ślady.

Podczas grillowania warto stosować odpowiednie akcesoria grillowe , dzięki którym można uniknąć zabrudzeń. Pomocne mogą okazać się np. tacki aluminiowe, na których zatrzyma się tłuszcz, spływający z grillowanego jedzenia. Dzięki temu ruszt pozostanie czysty, co znacznie skróci czas przygotowania grilla ogrodowego do ponownego użycia.

Kategoria: Grillujemy
Darek 12 maja 2017 o 12:50
Sezon grillowy w tym roku zaczyna się trochę później, ale jak się patrzy na zdjęcie to ślinka już cieknie :)
Ładowanie...
Prosimy czekać...
Napisz do nas
Fanpage - Facebook

Zapisz się do newslettera

odbierz 13zł* na zakupy oraz bądź na bieżąco z PROMOCJAMI I NOWOŚCIAMI

*Przy zakupach powyżej 200zł