Brand hero

Koszyk

( 0 rzeczy )

Nie masz produktów w koszyku.

Jesienny zbiór owoców

Jesienny zbiór owoców
11 października 2016 484 odsłon Brak komentarzy

Jesień to czas, w którym wreszcie możemy nacieszyć się efektami naszej całorocznej pracy. Zbiór owoców to lubiana przez wielu ogrodników czynność – przyjemna, prosta, jednak z pewnością nieco pracochłonna. Od tego, jak przeprowadzimy zbiór, zależeć będzie też ile spośród zebranych przez nas owoców będzie nadawało się do spożycia oraz dalszego przechowywania.


Kiedy zbierać owoce?


Jedną z ważniejszych kwestii jest termin zbioru. Od połowy września przystępujemy do zbioru owoców z wczesnych odmian – należy zebrać je zanim całkowicie dojrzeją. W przypadku późnych odmian nie musimy się już tak spieszyć.

Większość owoców, które mają być przeznaczone do bezpośredniego spożycia, zbiera się, gdy dojrzeją – są najbardziej dorodne, mają ładnie wybarwioną skórkę. Jeśli natomiast chodzi o owoce przeznaczone do przechowywania – te warto zebrać nieco wcześniej, kiedy są jeszcze twardawe, czyli na około 1 lub 2 tygodnie przed osiągnięciem pełnej dojrzałości zbiorczej. Zbiory owoców zawsze rozpoczynamy od tych największych i najbardziej dojrzałych.

Pamiętajmy, że owoce będą dojrzewać nierównomiernie – będzie to zależne między innymi od ich dostępu do światła. Najszybciej dojrzewają owoce, które rosną na czubku drzewa i zewnętrznych krańcach gałęzi. Te, które rosną głębiej, dojrzewać będą nieco dłużej. Na końcu dojrzewają zaś te rosnące przy pniu i nisko nad ziemią – są one najmniejsze, bardziej zielone, często podatne na choroby grzybowe. Tych owoców nie należy przechowywać zbyt długo.

Dojrzałość owoców zasygnalizuje też ich samoczynne spadanie z drzew. Możemy również samodzielnie sprawdzić, czy są dojrzałe – wystarczy chwycić owoc od dołu, lekko unieść i wykręcić. Dojrzałe owoce będzie można z łatwością zerwać. Jeśli tak nie jest, oznacza, to, że powinniśmy pozostawić je jeszcze kilka dni na drzewie.

Termin zbioru jest też ważny w przypadku gruszek – jeżeli zbyt długo pozostają na drzewie, podobnie jak jabłka, mogą stać się mączyste i brązowieć od środka. Jesienią zbieramy również późniejsze odmiany śliwki. Jeśli mają być przeznaczone do mrożenia lub na przetwory – zbiór warto przeprowadzić wtedy, kiedy owoce są dojrzałe, ale jeszcze jędrne.


Jak przeprowadzić zbiór owoców?


Na zbiór najlepiej przeznaczyć suchy dzień – mokre owoce będą się szybciej psuć. Jeśli jednak pogoda nie jest zbyt sprzyjająca, warto zerwać owoce nawet, gdy są mokre – zbioru nie można zbytnio opóźniać.

Przed rozpoczęciem zbioru należy przygotować pojemniki, w których będziemy je gromadzić. Mogą być to plastikowe skrzynki, wiklinowe kosze lub skrzynki drewniane – w przypadku tych ostatnich, warto wyłożyć je gazetami, tak, by nie uszkodzić owoców.

Owoce należy delikatnie zrywać, chwytając je całą dłonią, podnosząc i obracając jednocześnie. Szypułka powinna pozostać przy owocu – w przeciwnym razie może się szybciej psuć. Złamana szypułka może z kolei uszkodzić skórkę innego owocu.

Zbiór owoców rozpoczynamy od najniższych gałęzi – od strony zewnętrznej, aż do wewnątrz. Kolejno przechodzimy do wyższych partii gałęzi i postępujemy w ten sam sposób, aż dotrzemy do czubka drzewa. Jeśli nie jesteśmy w stanie własnoręcznie zebrać najciężej dostępnych owoców, możemy sobie pomóc drabiną, lub specjalnie do tego przeznaczonym zbierakiem/zrywaczem do owoców, dostępnym w sklepach ogrodniczych. Owoce początkowo umieszczamy w przewieszonej przez ramię torbie, a następnie delikatnie przesypujemy do skrzynek.


Gdzie przechowywać owoce?


Zebrane owoce należy przechowywać w ciemnym pomieszczeniu , w którym powinny mieć zapewnione odpowiednią temperaturę i wilgotność. Najlepsze warunki w przypadku uprawy amatorskiej stwarza piwnica. Warto umieścić w niej termometr i kontrolować temperaturę pomieszczenia. Ważna będzie też odpowiednia wilgotność – aby ją utrzymać, możemy ustawić w piwnicy pojemniki z wodą – woda będzie parować i nawilżać pomieszczenie. Obecnie na rynku dostępne są również specjalne stacje pogody, pokazujące zarówno temperaturę, jak i wilgotność (higrometr). Pamiętajmy, że do przechowywania nadają się owoce wyłącznie dobrej jakości – zdrowe i bez oznak gnicia. Te, które się psują, będą negatywnie wpływać na pozostałe owoce.


Przetwórstwo owoców


Zebrane owoce to, jak wiemy, doskonała baza do wykonania własnych przetworów . Te domowe, własnej roboty są najbardziej aromatyczne i najzdrowsze. W tym celu sięgnijmy po specjalne słoje do przetworów. Jeśli dysponujemy odpowiednimi warunkami, możemy też spróbować własnej produkcji alkoholi. W tym celu wykorzystajmy specjalne szklane balony do fermentacji win, piw, miodów pitnych i nalewek. W sklepach ogrodniczych znajdziecie też między innymi drożdże czy specjalne pożywki do drożdży, a także wiele innych, przydatnych produktów ułatwiających nam domowe przetwórstwo.

Ładowanie...
Prosimy czekać...
Napisz do nas