Koszyk

( 0 rzeczy )

Nie masz produktów w koszyku.

Kapusta to jednak nie głowa pusta. Właściwości kapusty

Kapusta to jednak nie głowa pusta. Właściwości kapusty
16 września 2020 Brak komentarzy

Kapusta to warzywo, które cieszy się dużą popularnością w Polsce i na całym świecie. Można ją wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów, więc każdy znajdzie wersję dla siebie. Kapusta wartości odżywcze ma całe mnóstwo. Posiada też niską wartość kaloryczną, dlatego cenią ją sobie nawet osoby będące na diecie. Szczególnie, kapusta kiszona odchudzanie nie tylko wspiera jako warzywo-dodatek, ale i stosowana jest w specjalnych dietach kapuścianych.

Kapusta – podstawowe informacje

Kapusta to roślina z rodziny kapustowatych, do której zalicza się aż 38 gatunków roślin. Wywodzi się z Basenu Morza Śródziemnego - jej pochodzenie opisuje się na tysiąc lat przed naszą erą. Do Polski trafiła jednak dopiero około XV wieku.

Kapustę ma szerokie zastosowanie w kuchni: można ją spożywać surową, gotowaną, smażoną, pieczoną. Pojawia się na stole jako danie główne i jako dodatek do wielu potraw. W polskiej tradycji nie wyobraża się bez niej świąt czy spotkań rodzinnych. Sama w sobie jest zdrowa, ale serwowana z ciężkimi mięsami i kiełbasami jest jednak potrawą ciężką.

Kapusta - wartości odżywcze

Kapusta ma mnóstwo wartości odżywczych. Jest bombą witaminową. Zawiera witaminę C (30-36 mg w 100 g), witaminy z grupy B, A, E, K, jest bogata w kwas foliowy i duże pokłady rutyny. Posiada również związki o działaniu przeciwnowotworowym, a mianowicie indolo-3-karbinol, izotiocyjaninę oraz sulforan. Ponadto kapusta ma w swoim składzie: wapń, potas, magnez i żelazo. Warzywo to ma właściwości budowania układu odpornościowego i oczyszczania organizmu z toksyn. Najzdrowsza jest kapusta kiszona – zarówno ta przechowywana w beczkach plastikowych jak i pasteryzowana w słoikach.

Okłady z kapusty - działanie lecznicze sprawdzone przez wiele pokoleń

Kapusta posiada właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Powinno się ją zatem spożywać w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie, na przykład jesienią. Kapusta świetnie obniża też gorączkę.

Niektórzy od babć i mam wiedza, że przyłożenie liścia świeżej kapusty działa kojąco i ściągająco w stanach gorączkowych. Wiedza ta przekazywana jest z pokolenia na pokolenie i rzeczywiście jest prawdą. Liście kapusty przyśpieszają też gojenie się ran i wszelakiego rodzaju zakażenia. Osoby borykające się z bólem stawów lub artretyzmem mogą również bez obaw stosować okłady z kapusty – działanie mają one niemal natychmiastowe. Są więc naturalnym środkiem przeciwbólowym. Do kompresu najlepiej używać liści z 2-3 wierzchni kapusty. Można je lekko rozbić tłuczkiem, aby wydały trochę soku. Nie mogą być jednak dziurawe. Może je też lekko zagrzać – na przykład na kaloryferze, a następnie stosować jako okłady. Kompresy można powtarzać w ciągu dnia wielokrotnie. Pomogą także na zwichnięcia.

Kiszona kapusta – właściwości prozdrowotne i odchudzające

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna i ma sporo właściwości prozdrowotnych. Pozytywnie oddziałuje na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, redukuje poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry.

Kapusta kiszona to dobre źródło witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Ze względu na bakterie kwasu mlekowego, powstające w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla utrzymania odpowiedniej flory bakteryjnej jelit.

Warzywo to również jest źródłem błonnika pokarmowego. Kapusta kiszona odchudzanie więc wspomaga. Błonnik przyśpiesza przemianę materii, czyli zwalcza zaparcia. Pozwala obniżyć też poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Ponadto, kapusta kiszona właściwości posiada regulujące poziom glukozy we krwi, co jest przydatne w profilaktyce cukrzycy i rozwojowi zespołu metabolicznego. Działa też przeciwzapalne – łagodzi oraz zwalcza występujące już zmiany. W kiszonej kapuście znajdują się również przeciwutleniacze, co zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów.

Witamina C znajdująca się w kiszonej kapuście zapobiega rozwojowi szkorbutu. Jest też pomocna w chorobach przyzębia, ponieważ poprawia stan jamy ustnej i dziąseł. Kwas askorbinowy korzystnie wpływa też na stan skóry, przyśpieszając produkcję kolagenu i zapewniając skórze jędrność. Natomiast witamina A w kiszonej kapuście znacznie opóźnia procesy starzenia. Warto dodać, że w opisywanej kiszonce znajduje się dużo żelaza – przetworzona w ten sposób kapusta zapobiega więc anemii.

Ogólnie mówiąc, kapusta kiszona korzystnie wpływa na cały organizm.

Zastosowanie kapusty kiszonej w kuchni

Kapusta kiszona może być spożywana na surowo jako surówkę. W tej postaci dobrze smakuje ze startym jabłkiem, cebulą i surową marchewką. Można także jeść ją gotowaną, na przykład jako bigos albo farsz do pierogów lub krokietów. Gotowana kapusta kiszona współgra z grzybami i z grochem. Kiszona kapusta świetnie nadaje się też pyszną i zdrową zupę, popularny w kuchni polskiej kapuśniak. Można także łączyć ją z mięsem, makaronem czy dodawać do zapiekanek.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości

Sok z kiszonej kapusty właściwości ma ogromne, przede wszystkim wzmacnia odporność. Stosowany jest również w stanach anemii oraz na obrzęki spowodowane zatrzymywaniem się wody w organizmie. Po trzech tygodniach codziennej dawki szklanki soku te ostatnie powinny minąć. Sok z kiszonej kapusty korzystnie wpływa również na wrzody żołądka: regularne wypijanie tego świeżo wyciśniętego soku przyśpiesza ich gojenie.

Spożywanie soku z kiszonej kapusty soku poprzez jego właściwości przeciwnowotworowe wspomaga także profilaktykę raka o podłożu hormonalnym.

***

Kapustę kiszoną można bardzo łatwo przygotować samodzielnie, domowym sposobem.

Przepis na kiszoną kapustę jest następujący: Świeżą białą kapustę kroimy w cienkie paski ręcznie lub szatkuje, układamy kilkucentymetrowymi warstwami, a każdą z nich zasypujemy solą i mocno ugniatamy. Następnie zamykamy beczkę lub słoik. Tak przygotowany produkt zostawiamy na kilkanaście dni w temperaturze 10 stopni Celsjusza. Właśnie wtedy kapusta puszcza soki i zachodzą w niej procesy fermentacji rozkładające cukry na kwas mlekowy. Smacznego!


Możesz również polubić:
Jak suszyć grzyby w domu? Poradnik

Jak suszyć grzyby w domu? Poradnik

Winiarstwo – niezbędne akcesoria winiarskie

Winiarstwo – niezbędne akcesoria winiarskie

Ładowanie...
Napisz do nas