Zalety domowego wina z winogron | Blog Sklepogrodniczy.pl

Lato oraz początek jesieni to wymarzony czas na własne przetwory z owoców. Często zamiast słoików z konfiturami w piwnicach znaleźć można pełne butelki na wino. Można je przygotować z różnych owoców. Większość osób zazwyczaj decyduje się jednak na klasyk, czyli wino z winogron. Nic w tym dziwnego - winorośle są w Polsce bardzo popularne. Same winogrona - zalety mają niezliczone, a wino ma ich więcej. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić wino z winogron i jakie są korzyści wynikające z picia tego trunku.

Wino to napój znany od starożytności. Egipskie papirusy opisujące jego leczniczą rolę pochodzą z 2200 r. p.n.e.! Uzdrowiciele, tacy jak św. Hildegarda, wśród swoich leczniczych receptur posiadali przepisy na wzmacniające i odtruwające wina (słynne lecznicze wino pietruszkowe św. Hildegarda). Nic więc dziwnego, że naukowcy nieustannie prowadzą badania nad właściwościami tego trunku. To dzięki nim wiadomo, że wino zawiera kilkaset różnych substancji, takich jak minerały, kwasy organiczne, aminokwasy i witaminy, a ich stężenie zależy w dużej mierze od odmiany winorośli, warunków klimatycznych i sposobu przetwarzania.

Wino jest więc zdrowe! Przynosi wiele zaskakujących i niezwykłych korzyści zdrowotnych. Wiadomo, że pite do posiłków zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych. Zawarty w nim kwas cynamonowy sprzyja wydzielaniu żółci, co przyśpiesza trawienie tłuszczów.

Kolejne badania dowodzą jego odmładzających i prozdrowotnych właściwości, szczególnie dla układu krążenia. To jednak nie wszystko...

Wyliczamy zalety picia wina

Wino z winogrona – zalety ma liczne. Wymienimy przede wszystkim te prozdrowotne. Przy niektórych będziecie mile zaskoczeni :)   

Wino pozwala dłużej żyć

Wino za sprawą wysokiej zawartości resweratrolu, niezwykle silnego przeciwutleniacza (znajdującego się w skórkach czerwonych winogron, a przez to i w czerwonym winie), który stymuluje gen długowieczności SIR 23.

Uczeni z Harvard Medical School udowodnili, że resweratrol przyspiesza produkcję białek, które chronią ludzkie ciało przed starzeniem. Ich odkrycie potwierdza badanie z 2007 r. opublikowane na łamach The Journals of Gerontology. Przez 29 lat naukowcy badali wpływ różnych alkoholi na grupę mieszkańców Finlandii. Okazało się, że ci, którzy pili czerwone wino, mieli o 34% niższy wskaźnik śmiertelności od rodaków, którzy raczyli się piwem bądź mocniejszymi trunkami.

 

UWAGA!

Wino, kiedy jest jeszcze młode, łatwo uderza do głowy!

Wino poprawia koncentrację

Naukowcy przeprowadzili też szereg innych badań, w których uczestnicy otrzymywali resweratrol. Okazało się, że osoby, którym podawano tę substancję wykazywały zwiększone możliwości zapamiętywania słów, a ich mózg szybciej je zapamiętywał.

Podnosi poziom dobrego cholesterolu

Badania dowodzą również, że czerwone wino pite regularnie podnosi poziom dobrego cholesterolu w organizmie. Warto zachować umiar, nie przesadzać z jego ilością, ponieważ może ucierpieć na tym nasze ogólne samopoczucie.

Pomaga w walce z cukrzycą

Ponadto, czerwone wino to sprzymierzeniec cukrzyków. Naukowcy w Chinach twierdzą jednak, że kieliszek czerwonego wina do obiadu pomaga kontrolować i stabilizować poziom cukru we krwi u chorych na cukrzycę typu drugiego.

Wino może zwalczyć przeziębienie

Każdy z czytelników się raczej zgodzi, że nie ma nic gorszego niż przeziębienie. Zawsze dopada nas nie w porę, a sama świadomość, że zaczynamy źle się czuć, niezmiernie zasmuca. Ból gardła, zapchany nos, nieustanny kaszel, a do tego mnóstwo pracy z deadlinem na jutro. Znacie to? Ale czy wiedzieliście, że czerwone wino jest bogate w przeciwciała, które mogą zmniejszyć ryzyko przeziębienia o 40%?!

Wino łagodzi objawy depresji

Czerwone wino może pomóc również walczyć z depresją - łagodzi jej objawy i hamuje jej rozwój. Potwierdziły to badania hiszpańskich naukowców nad korzyściami zdrowotnymi diety śródziemnomorskiej. Stwierdzono między innymi, że wypicie kieliszka wina dziennie może zapobiec jesiennej chandrze, a także wspomóc leczenie depresji. Warto o tym pamiętać jesienią.

Wino zmniejsza ryzyko rozwoju chorób oczu

Okazuje się, że czerwone wino ogranicza rozwój chorób oczu. Systematyczne spożywanie tego trunku pomaga zwalczać wystąpienie zaćmy nawet o 50%. Potwierdzają to badania przeprowadzone w Islandii.

Wina zamiast ćwiczeń na siłowni

Ćwiczycie na siłowni w celu ochrony serca i kości? W takim razie być może ucieszy Was wiadomość, że wino również działa na ich korzyść! Resweratol zawarty w winie jest doskonałym lekarstwem na słabe serce i kości.

Wino wspiera układ odpornościowy

Zawartość przeciwutleniaczy i składników antybakteryjnych w winie, sprawia, że kieliszek tego trunku pomaga w zwiększeniu odporności człowieka nawet o 10%! Oznacza to, że pijąc wino jesteśmy mniej narażeni na ryzyko wystąpienia wszelkiego rodzaju infekcji, zarówno tych niewielkich, jak i tych groźnych. Ponadto, wino może również obniżyć ryzyko pojawienia się chorób bakteryjnych, takich jak wrzody żołądka.

Wino pozytywnie wpływa na układ krążenia

W czerwonym winie znajdziemy antocyjany uwalniające się z winogron. Badania wykazały, że antocyjany stymulują organizm do wydzielania tlenku azotu, który chroni organizm przed powstawaniem chorób krążenia. To kolejna zaleta regularnego picia czerwonego wina.

Czerwone wino poprawia libido

Wino zwiększa poziom testosteronu i stref erogennych u kobiet. Trunek ten może więc minimalizować ryzyko powstawania zaburzeń produkcji spermy u mężczyzn, co jest ważne dla par starających się o potomstwo.

 

Picie czerwonego wina z winogron - Sklepogrodniczy.pl

Podpowiadamy jak zrobić wino z winogrona

Jakość domowego wina zależy głównie od umiejętności winiarza i jego motywacji do pracy. Jednak nawet najbardziej skrupulatne stosowanie się do przepisów nic nie da, jeśli zapominamy o zachowaniu podstawowych zasad higieny.

Choć w praktyce wino można przygotować z różnych owoców, większość zazwyczaj decyduje się na klasyk, czyli przepis na wino z winogron. Żeby było jak najlepsze, warto wybierać jak najdorodniejsze, dojrzałe owoce. Z kiepskich uzyskamy gorszy trunek.

Produkcję domowego wina najlepiej rozpocząć od pozyskania owocowego moszczu, czyli soku wyciśniętego z owoców. Możemy go wycisnąć zarówno ręcznie, miażdżąc owoce, a następnie odciskając je za pomocą gazy albo użyć sokowirówkę. Z 10 kilogramów owoców otrzymamy około 6-7 litrów moszczu.

Wielu domowych winiarzy zastawia się czy przed przyrządzeniem wina winogrona powinno się myć. Na powierzchni owoców obecne są bowiem dzikie drożdże, dzięki którym do domowego wina nie trzeba już zwykle dodawać specjalnych, szlachetnych szczepów drożdży. Jeśli jednak umyjecie owoce, dodatek drożdży winiarskich będzie niezbędny.

Istnieje również metoda łączona, zgodnie z którą najpierw poddaje się fermentacji same owoce, a następnie odciska z nich sok i dopiero wtedy dodaje szlachetne szczepy drożdży. Istnieje bowiem ryzyko, że dzikie drożdże nie wytrzymają zbyt wysokiego stężenia alkoholu i obumrą. Tymczasem drożdże winiarskie są zwykle bardziej wytrzymałe.

Podajemy przepis na wino z winogron

Składniki na przepis na domowe wino z winogron czerwonych:

  • ciemne winogrona – około 15 litrów, zebrane z ogrodowych krzewów winnej latorośli
  • cukier – 6 kg
  • woda – przegotowana, nie nadaje się woda mineralna

Do przygotowania domowego wina potrzebne jest naczynie z rurką fermentacyjną z korkiem. Na podane proporcje składników odpowiedni będzie 54-litrowy gąsior – dymion, czyli balon do wina z grubego szkła sodowego, jaki jest odpowiedni do wyrobu i przechowywania alkoholi. Dymion warto umieścić w koszu, dzięki czemu można go bezpiecznie przesuwać i wstrząsać zawartością. Można też zaopatrzyć się w lejek, który ułatwi umieszczanie w gąsiorze moszczu. Natomiast przy użyciu winomierza określimy stężenie cukru w moszczu. W zależności od ilości cukru, otrzymamy wino wytrawne, półwytrawne, słodkie lub półsłodkie. Od ilości cukru zależy również moc, jaką będzie posiadać domowe wino z winogron.