Brand hero

Koszyk

( 0 rzeczy )

Nie masz produktów w koszyku.

Drożdze piwowarskie

super oferta
Drożdze piwowarskie

Co jest potrzebne do produkcji piwa? Podstawowe składniki to słód, chmiel, woda i drożdże piwowarskie. To właśnie one odpowiadają za fermentację, czyli proces rozkładania się cukrów, w którym powstają alkohol i dwutlenek węgla. Bez nich lubiany złoty trunek nie miałby więc ani „procentów”, ani przyjemnej musującej struktury czy też pianki. Co istotne, w procesie warzenia piwa należy używać tylko specjalnych, przeznaczonych do tego celu drożdży – absolutnie nie zastąpią ich te spożywcze (zwane też piekarskimi) dostępne w każdym sklepie! Drożdże piwowarskie są też najzdrowsze – mają najwięcej witamin z grupy B, witaminy H, kwasu foliowego i wielu innych korzystnych mikroelementów. Świetnie regulują pracę jelit i odnawiają florę bakteryjną, a ponadto są szeroko używane w kosmetyce, ponieważ pomagają na wiele problemów skórnych oraz korzystnie wpływają na stan włosów czy paznokci. Dlatego często poleca się ich spożywanie lub też zewnętrzne stosowanie.


Drożdże piwowarskie – najlepszy wybór

Od tego, jakie drożdże piwowarskie wybierzesz, w znacznej mierze zależy smak i aromat piwa. Nie chodzi tu jedynie o decyzję pomiędzy tymi górnej a dolnej fermentacji. Dostępnych jest bowiem mnóstwo szczepów, które mają rozmaite właściwości. Właściciele browarów sami je rozmnażają, zwracając baczną uwagę na warunki, w jakich przebywają oraz pożywkę, jaka jest im podawana. Wszystko to ma bowiem wpływ na właściwości gotowego trunku. Jeśli chcesz kupić najlepsze, gotowe do użycia drożdże piwowarskie Sklep Ogrodniczy jest idealnym do tego miejscem. Proponujemy produkty renomowanych firm, które zachwycą każdego konesera. Dostępne w naszym asortymencie drożdże pozwolą Ci stworzyć aromatyczny i klarowny trunek dowolnego typu – zarówno lager, jak i ale. Są to starannie propagowane szczepy, które odpowiadają za efektywną fermentację i są łatwe w użyciu – przeznaczone specjalnie dla domowych piwowarów.


Drożdże piwowarskie – rodzaje i różnice

Typ oraz smak uwarzonego piwa zależy od tego, jakie dodasz do niego drożdże piwowarskie. Rodzaje tej substancji są zasadniczo dwa. Drożdże górnej fermentacji zawdzięczają swoją nazwę osadowi, które tworzą na powierzchni. Ponadto fermentują w wyższych temperaturach. Z ich użyciem powstają wszystkie piwa typu ale. Górna fermentacja charakteryzuje się wytwarzaniem wielu produktów ubocznych, dlatego zwykle skutkuje otrzymaniem bardzo aromatycznego napoju. Wyraziste nuty w piwach ale to często właśnie zasługa zastosowanych w nich drożdży, a w zależności od wykorzystanego szczepu doznania podczas picia mogą się diametralnie różnić. Drożdże piwowarskie dolnej fermentacji osiadają z kolei na dnie kadzi z piwem. Są one najpopularniejsze i odpowiadają za powstawanie piw typu lager, które obecnie stanowią większość światowej produkcji. Fermentują w niższych temperaturach.


Drożdże piwowarskie dolnej fermentacji i ich zalety

Drożdże piwowarskie dolnej fermentacji również są jednak bardzo różnorodne. Mogą pomagać wytwarzać zarówno piwa bardzo chmielowe, jak i te słodkawe, łagodne w smaku i wyraziste. Piwa wytwarzane z ich użyciem ogólnie są jednak bardziej orzeźwiające, a także klarowniejsze. Dojrzewają dłużej, jednak zachowują również trwałość przez dłuższy czas. W naszym asortymencie znajdziesz starannie wyselekcjonowane szczepy tego typu, jak również drożdże piwowarskie fermentacji górnej. Sam wybierz, jaki styl najbardziej Ci odpowiada! Jedno jest pewne – jakość naszych produktów na pewno Cię nie zawiedzie. Polecamy również inne składniki oraz akcesoria do wyrobu domowych piw.

Ładowanie...
Napisz do nas