Formy serowarskie

na stronę
Ustaw kierunek malejący
na stronę
Ustaw kierunek malejący

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad rezygnacją z zakupów wątpliwej jakości sera i produkcją własnego? Jeśli tak, mamy dla Ciebie niezbędne wyposażenie. Wyrób sera nie wymaga skomplikowanego sprzętu, ale potrzebne są pewne akcesoria, w tym formy serowarskie. To od nich zależy kształt i wielkość sera. Te czynniki wpływają z kolei znacząco na jego późniejsze dojrzewanie i walory smakowe oraz konsystencję. To dlatego dostępne są formy w tak wielu wariantach i zawsze warto się upewnić, jaki będzie najodpowiedniejszy dla produkowanego przez Ciebie gatunku. W domowej produkcji można je niekiedy zastąpić sitkiem lub durszlakiem, jednak jeśli zależy Ci na uzyskaniu najlepszych możliwych rezultatów, prędzej lub później powinieneś zaopatrzyć się w specjalistyczną foremkę.

Formy serowarskie – dopasuj ją do własnych potrzeb

Forma serowarska najczęściej ma postać plastikowego koszyczka o określonym kształcie i gęstości oczek. Jej wybór to jednak nie tylko kwestia estetyczna. Gadżet powinien być dopasowany wielkością do wagi i objętości produkowanego nabiału, a także mieć odpowiedni dla jego gatunku kształt. Na przykład sery twarde i dojrzewające będą najlepiej smakować, gdy będą mieć postać dużej bryły. To dlatego np. parmezan produkuje się w wielkich kręgach. Dzięki temu nie wysycha on wewnątrz nawet podczas długotrwałego dojrzewania. Z kolei sery miękkie, które obrastają pleśnią, powinny mieć jak największą powierzchnię skórki – to w końcu na niej rozwijają się szlachetne drobnoustroje, przez co jest „najszlachetniejsza” i kluczowa dla smaku gotowego produktu. Zgodnie z tymi wytycznymi należy dobierać rodzaj formy. Ważny jest jednak również sposób przygotowania sera – niektóre gatunki należą do tzw. samoprasujących, co znaczy, że serwatka odcieka z nich samoistnie, pod wpływem ciężaru własnego masy. Do produkcji innych będzie jednak potrzebna forma serowarska z pokrywą, która pomoże dociążyć i odcisnąć ser. W tym przypadku szczególnie ważne, by wszystkie elementy były wykonane z solidnego i grubego materiału.

Forma serowarska, wiele rozmiarów

Formy serowarskie są dostępne ponadto w różnych rozmiarach. Z ich użyciem stworzysz zarówno równowartość kilku niewielkich porcji, jak i duży produkt, który wystarczy Ci na dłuższy czas. Warto jeszcze przed rozpoczęciem produkcji upewnić się, że dysponujesz formą, która swoją wielkością i pojemnością odpowiada ilości składników, których zamierzasz użyć. Dzięki temu unikniesz rozczarowań na dalszym etapie produkcji. Sprawdź też, czy masz właściwy rodzaj formy. Warto przy tym zaznaczyć, że wiele gatunków serów ulega samoprasowaniu i nie wymagają dodatkowego obciążania. Możesz więc stosować formy serowarskie bez pokrywy i nie musisz martwić się o dobór odpowiedniej intensywności nacisku na skrzep.

Forma serowarska z pokrywą i jej zalety

Forma serowarska z pokrywą to jednak rozwiązanie dla tych, którym zależy na produkcji bardziej wymagających gatunków. W tym przypadku odpowiednie uformowanie sera wymaga zastosowania na niego nacisku, który wywoła odsączanie serwatki. Ciśnienie oddziałujące na masę należy zwiększać stopniowo, poddając ją coraz większym obciążeniom. To dlatego w tym przypadku tak ważna jest konstrukcja formy. Musi być ona wykonana z solidnych materiałów, w sposób, który zapewni jej odporność na działanie dużej siły. W naszym sklepie znajdziesz wyłącznie wytrzymałe i niezawodne formy serowarskie – producent, z którym współpracujemy, gwarantuje precyzję ich wykonania oraz wysoką trwałość. Sprawdź nasz asortyment akcesoriów odpowiednich do produkcji różnych gatunków. Zapraszamy!

Polecamy także: chusty serowarskie.

Napisz do nas