Brand: Browin
SKU Produktu: 16420
Kod producenta: 401600

Klarowin do kalorwania win i soków 10g Browin

Ocena:
% of 100
0  opinii
Browin
Produkt jest dostępny Produkt jest dostępny
wysyłka już od 19,90 zł Hover? Cena najtańszej z form wysyłki z uwzględnieniem tylko tego produktu. Pełną listę cen i kurierów otrzymasz podczas składania zamówienia.
2,40 zł

Klarowin do kalorwania win i soków od Browin wspomaga proces klarowania wina.

Zadzwoń i zamów 609 404 791 14 646 93 39
Dodaj produkt do listy życzeń
Pokaż załączniki
Brak dostępnych plików

Klarowin do kalorwania win i soków

Skuteczny środek klarujący do win i soków przeznaczony szczególnie do win białych i różowych zawiera bentonit który wykazuje właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje naładowane dodanie, głównie białka, jony metali, powodując ich osadzanie na dnie naczynia. Delikatnie zwiększa zasadowość wina. Jedno opakowanie o gramaturze 10 g wystarcza na 10 L wina lub soku. Tworzący się osad jest mało zbity i delikatny, łatwy do sączenia.

Najważniejsze cechy produktu

  • Do klarowania win i soków - zawiera bentonit (naładowany ujemnie) wykazujący silne właściwości adsorpcyjne
  • Idealny do win białych i różowych - tworzy osad łatwy do sączenia
  • Wydajny - opakowanie 10 g wystarcza na klarowanie do 10 L wina lub soku
  • Łatwy w użyciu - wymieszaj Klarowin w 100 ml wody, odstaw na dobę, a następnie dodaj do wina lub soku
  • Klarowne wino w tydzień - efekt widoczny już po ok. 7 dniach, w formie opadającego na dno osadu


Środek stosujemy dopiero po całkowitym zakończeniu procesu fermentacji! W innym przypadku proces klarowania nie przebiegnie prawidłowo i nie nastąpi efekt koagulacji.

Domowe wino nie zawsze jest klarowne, dlatego potrzebne może być klarowanie. Niestety nigdy nie możemy być do końca pewni, czy mamy do czynienia ze zmętnieniami spowodowanymi przez cząsteczki naładowane dodatnio (np. białka), czy ujemnie (np. polifenole) lub inne związki pochodzenia organicznego. Zanim zastosujemy konkretny środek klarujący, warto zrobić próbek na małej próbce wina (ok. 1 L). Pozwolili nam to dobrać właściwy środek klarujący. Proces klarowania trwa zazwyczaj około tygodnia. Należy również pamiętać aby nie przedawkować środków klarujących. W zbyt dużej dawce mogą wystąpić wtórne zmętnienia lub spowodujemy zmianę barwy naszego wina.

Sposób użycia:

  1. Odpowiednią porcję Klarowinu wsyp do 100 ml wody i dobrze wymieszaj.
  2. Tak sporządzoną mieszaninę pozostaw na dobę sporadycznie mieszając.
  3. Po tym czasie roztwór wlej do klarowanego płynu.


Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu w formie opadającego na dno osadu.

Składniki: bentonit

 

Specyfikacje
SKU16420
Nr katalogowy401600
ProducentBrowin
EAN5904816014303
Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:Klarowin do kalorwania win i soków 10g Browin
Twoja ocena
Jak weryfikujemy opinie?
Opinie weryfikujemy na podstawie podanego adresu email. Tylko opinie dodane do produktów, które zostały zakupione w zamówieniu zawierającym podany adres email będą akceptowane.
Napisz do nas
Klarowin do kalorwania win i soków 10g Browin
2,40 zł