Koszyk

( 0 rzeczy )

Nie masz produktów w koszyku.

Piekarnictwo

super oferta
Piekarnictwo

Coraz więcej świadomych konsumentów docenia znaczenie wysokiej jakości żywności. Zauważają oni też, że w większości sklepów trudno o naprawdę smaczne i przygotowane z zachowaniem najwyższych standardów produkty takie jak pieczywo, wędliny czy nabiał. Te mogące pochwalić się doskonałym, „czystym” składem pozbawionym zbędnych polepszaczy i wypełniaczy zwykle są zaś bardzo drogie. Dlatego wiele osób wybiera samodzielny wypiek chleba. Wbrew pozorom bowiem piekarnictwo nie jest, a przynajmniej nie musi być skomplikowane. Istnieje dużo stosunkowo prostych przepisów, które w swojej kuchni może zrealizować każdy. Dostępne są nawet specjalne urządzenia do wypieku chleba, które same zagniatają ciasto, po czym wypiekają rumiany, chrupiący z zewnątrz i miękki w środku bochenek. Wystarczy więc dobrać odpowiednie składniki – wśród nich znajdują się kluczowe mąka lub mieszanka do wypieku chleba oraz zakwas lub drożdże piekarskie. Starannie wyselekcjonowane i skrupulatnie odmierzone pozwolą Ci stworzyć pieczywo, jakie pamiętasz z dzieciństwa!


Drożdże piekarskie, odpowiedni wybór

Drożdże piekarskie to składnik, który odpowiada za strukturę chleba. To dzięki drożdżom mieszanina mąki, wody i przypraw wyrasta, tworząc wewnątrz mniejsze lub większe pęcherzyki powietrza. Ciasto należy przed pieczeniem odłożyć do leżakowania, podczas którego fermentuje i zwiększa swoją objętość. Wysokiej jakości drożdże do tworzenia wypieków tego typu fermentują szybko, dzięki czemu wystarczy dodać ich niewielką ilość. Sprawia to, że gotowe pieczywo nie ma silnego drożdżowego posmaku. Ułatwia też pieczenie ze względu na skrócony czas przygotowywania. Jednocześnie warto wiedzieć, że drożdże piekarskie powinny zawierać specjalne szczepy drożdży. W naturze występuje ich bowiem wiele, a tylko niektóre nadają się do fermentowania ciasta. Dlatego też wyróżniamy drożdże o przeznaczeniu piekarskim od tych piwowarskich czy winiarskich.


Mieszanka do wypieku chleba – polecane i smaczne

Kolejnym kluczowym dla jakości pieczywa składnikiem jest mąka. W zależności od tego, z jakiego zboża została wyprodukowana i jak grubo zmielona, powstanie zupełnie inny chleb. W praktyce rzadko piecze się go jednak tylko z jednego gatunku mąki. Sprawdzona mieszanka do wypieku chleba to więc najlepszy wybór dla domowego piekarza. Tym samym przyrządzisz pieczywo o zachwycającej strukturze i smaku. Oczywiście taki mix możesz przygotować też samodzielnie, sugerując się wiedzą, intuicją lub poradami innych. Ciekawym produktem jest ponadto mieszanka ziaren do chleba, którą można dodać bezpośrednio do ciasta lub posypać bochenki po wierzchu. Różnego rodzaju ziarna idealnie nadają się do pieczywa – dodają mu nieco zdrowych tłuszczów i mikroelementów, a ponadto świetnie komponują się z nim smakowo. Użyte jako posypka zarumienią się w piecu, zapewniając każdej kromce intrygującą chrupkość, a dodane do ciasta zapewnią mu ciekawszą strukturę.


Piekarnictwo i wszystko, czego potrzebujesz

Piekarnictwo nie musi być trudne, szczególnie jeśli skorzystasz z wiedzy bardziej doświadczonych od siebie osób i wysokiej jakości półproduktów. Może to być zarówno mieszanka do chleba składająca się z różnych ziaren i mąk, jak i na przykład przyprawy. W naszym asortymencie znajdziesz różnorodne składniki do wypieku własnego pieczywa. Niezależnie od tego, czy marzą Ci się miękkie bułeczki, czy zbity i sycący chleb żytni z ziarnami, pomożemy Ci osiągnąć upragniony cel. Sprawdź naszą ofertę produktów i wybierz te, które najlepiej odpowiadają Twoim potrzebom. Polecamy!

Ładowanie...
Napisz do nas