Podpuszczka mikrobiologiczna VEGE PLUS 50ml Browin
Podpuszczka od Browin do produkcji serów podpuszczkowych.
Podpuszczka mikrobiologiczna VEGE PLUS
Podpuszczka do produkcji serów podpuszczkowych. Podpuszczka mikrobiologiczna to preparat enzymatyczny, uzyskany z grzybów Rhizomucor miehei, idealny zamiennik podpuszczki cielęcej.
Istotne cechy
- Objętość: 50 ml
- Dawkowanie: 11 kropli wystarcza na 10 litrów mleka
- Produkt wegetariański.
- Sprawdzi się zarówno przy przygotowywaniu potraw z mleka krowiego, jak i koziego oraz sojowego.
- Aktywność 250 000 MCU/ml
Sposób użycia:
Do podgrzanego do 30°C mleka dodaj odpowiednią ilość chlorku wapnia, wcześniej rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Wymieszaj i zostaw na 10 minut. Następnie podgrzej mleko do temperatury 37-38°C i dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml wody o temperaturze 37-38°C. Dokładnie wymieszaj. Zatrzymaj mieszanie i odczekaj 50-70 minut w celu wytworzenia zwartego skrzepu. Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Wytworzone ziarno delikatnie wymieszaj i po ok. 5 minutach przełóż łyżką cedzakową do foremki wyłożonej chustą serowarską. Pozostaw ser na 20-24 godziny. Odwracaj go co kilka godzin.
Składniki: podpuszczka mikrobiologiczna
Objętość: 50 ml
SKU | 42134 |
---|---|
Długość | 4 cm |
Szerokość | 4 cm |
Wysokość | 8,8 cm |
Rodzaj zamknięcia | Zakrętka |
Nr katalogowy | 411205 |
Producent | Browin |
EAN | 5908277709761 |