Pojemniki fermentacyjne

na stronę
Ustaw kierunek malejący
na stronę
Ustaw kierunek malejący

Fermentacja to proces kluczowy dla produkcji alkoholu. Jej przeprowadzenia wymaga więc wytwarzanie zarówno piwa, jak i destylatów. Aby procedura ta przebiegła prawidłowo, muszą być spełnione pewne warunki. Ważny jest m.in. rodzaj użytych drożdży. Ponadto w produkcji alkoholu fermentacja powinna odbywać się w zamkniętym, szczelnym pojemniku. Dlatego domowi winiarze, gorzelnicy i piwowarzy wykorzystuję specjalne pojemniki fermentacyjne. Obok tradycyjnych naczyń takich jak balony coraz częściej wybierane są pojemniki z tworzywa w formie zamykanych wiader lub beczek. Zapewniają one optymalne warunki do rozmnażania się drożdży, a jednocześnie są bardzo wygodne w użytkowaniu. Lekkie, higieniczne i bardzo praktyczne  plastikowe pojemniki fermentacyjne< to więc świetny zakup dla osób wprawionych w przygotowywaniu własnych trunków. Szczególnie dobrze sprawdzają się w produkcji większych partii alkoholi, dlatego w naszym asortymencie znajdziesz nawet pojemniki fermentacyjne 60 l i większe.

Pojemniki fermentacyjne, które polecamy

Plastikowe pojemniki fermentacyjne być może nie prezentują się tak dobrze jak balony czy gąsiory, ale świetnie nadają się do wstępnej fermentacji. Ich jedyną wadą jest brak możliwości obserwowania postępów pracy drożdży, ponieważ nie są przezroczyste. Mają jednak za to wiele zalet. W naszym asortymencie znajdziesz wyłącznie wysokiej jakości pojemniki fermentacyjne. Są wykonane z solidnych tworzyw, co zapewnia im trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Oznacza to, że przy ich użytkowaniu nie ma ryzyka stłuczenia, które wiąże się z wykorzystaniem szklanych naczyń. Bardzo istotna jest też łatwość ich czyszczenia – nie potrzebujesz do tego specjalnych narzędzi i nie musisz się obawiać o uszkodzenie pojemnika. Co istotne, tworzywo podobnie jak szkło nie wpływa na smak, zapach ani inne właściwości przechowywanych w nim produktów. Ponadto pojemniki fermentacyjne są lekkie, łatwe w przenoszeniu, napełnianiu, opróżnianiu i magazynowaniu.  Warto wybrać szczególnie wariant z kranem, który pozwala na szybkie i wygodne usunięcie cieczy ze zbiornika.

Plastikowe pojemniki fermentacyjne i użycie ich w praktyce

Plastikowe pojemniki fermentacyjne mogą być używane praktycznie tak samo, jak balony czy gąsiory do alkoholi. Nadają się do produkcji aromatycznych win (w tym win owocowych), a także piw, cydrów czy mocniejszych destylatów. Każdy z nich jest wyposażony w otwór z elastycznym korkiem na rurkę fermentacyjną, która umożliwia całkowicie szczelne zamknięcie i odprowadzenie nadmiaru wytwarzanego gazu, dzięki czemu nie istnieje ryzyko rozsadzenia pojemnika. Wyraźna miarka umożliwia dokładne odmierzenie wszystkich składników, a tworzywo, z którego wykonane są pojemniki, jest odporne na przebarwienia (co szczególnie ważne m.in. w produkcji win czerwonych).

Pojemniki fermentacyjne 60 l i wiele innych pojemności

Tworzywo sztuczne stwarza niemal nieograniczone możliwości produkcji pojemników fermentacyjnych. Dlatego w tej kategorii znajdziesz przede wszystkim pojemne modele. To idealny wybór dla wszystkich tych, którzy wolą jednorazowo przygotować większą partię trunku. Jednocześnie niska masa samego pojemnika sprawia, że jego podnoszenie i transport będą znacznie łatwiejsze. Niezależnie od tego, czy interesują Cię pojemniki fermentacyjne 60 l, czy też nieco mniejsze naczynia, zachęcamy do zapoznania się z naszym asortymentem. Oferujemy wyłącznie wysokiej jakości produkty od renomowanych marek, dlatego możesz mieć pewność, że nie zawiodą one Twoich oczekiwań. Nasz asortyment obejmuje również inne akcesoria do gorzelnictwa przydatne w produkcji domowych alkoholi – sprawdź koniecznie!

Napisz do nas