Koszyk

( 0 rzeczy )

Nie masz produktów w koszyku.

Sokowniki

super oferta
Sokowniki

Obecnie na pewno nie można narzekać na brak gotowych soków na sklepowych półkach. Obok tradycyjnych smaków jak jabłko, porzeczka czy pomarańcza można tam znaleźć również bardziej egzotyczne wyroby jak np. sok bananowy lub żurawinowy. Jakość produktów w kartonie jednak nie powala. Można oczywiście kupić również soki tłoczone (NFC – nie z koncentratu), a nawet jednodniowe, jednak w tym przypadku przeszkodą dla wielu będzie wysoka cena. Dlatego nic nie równa się z domowymi wyrobami, które można przygotować zdrowo i niedrogo. Pomóc w tym mogą m.in. urządzenia takie jak sokownik, który w czasach PRL-u znajdował się w wielu domach. Dziś, wraz z coraz większą świadomością dotyczącą odżywiania te urządzenia wracają do naszych kuchni, pomagając w wytwarzaniu nie tylko smacznych, ale przede wszystkim wartościowych soków.


Sokownik – polecany i sprawdzony

Tradycyjny sokownik przyda się każdemu, kto uwielbia zdrowe soki i ma dostęp do wysokiej jakości, świeżych owoców oraz warzyw. Jeśli chcesz więc ciekawie zagospodarować plony z własnego ogródka lub działki, jest to urządzenie dla Ciebie. Tego typu urządzenia były wykorzystywane już przez nasze babcie, dlatego jest to tradycyjna metoda przygotowywania przetworów owocowo-warzywnych. Gotowe soki są przede wszystkim niezwykle smaczne, szczególnie jeśli użyjesz wysokiej jakości, dojrzałych i aromatycznych surowców. Najszerzej stosowany sokownik parowy wykorzystuje do ich produkcji parę wodną. Oznacza to, że napoje nie są przygotowywane na zimno. Para ma jednak na tyle niską temperaturę, że gotowe przetwory zachowują większość wartości odżywczych zawartych w składnikach. Dzięki temu z pewnością można zaliczyć je do zdrowych, szczególnie jeśli nie zdecydujesz się na dodanie cukru. Zależy Ci na najlepszych możliwych właściwościach zdrowotnych gotowego soku? Wybierz sokownik wolnoobrotowy, który wyciska owoce i warzywa na zimno, zachowując niemal 100% mikroelementów.


Sokownik parowy i jego działanie w praktyce

Najpopularniejszy sokownik parowy ma budowę podobną do zwykłego garnka do gotowania na parze, zazwyczaj jest jednak większy. Składa się z pojemnego naczynia, do którego wrzuca się owoce, mniejszego, w którym gotuje się woda wytwarzająca parę i kolejnego, w którym skrapla się gotowy sok. Wszystkie ustawia się pionowo, jeden na drugim, dzięki czemu zachodzi proces wytwarzania soku. Ponadto nieodłącznym elementem sokownika jest rurka do transportowania gotowej cieczy oraz haczyk do jego zaczepienia. Produkcja przetworów z użyciem tego rodzaju urządzenia jest bardzo prosta – cały proces właściwie odbywa się samoczynnie. Praktyczny sokownik parowy z kranikiem wymaga tylko odprowadzania gotowego przetworu do przygotowanego naczynia (lub naczyń) za pomocą dołączonej rurki. Jednocześnie można przygotować nawet kilka lub kilkanaście litrów napoju, który następnie może zostać zapasteryzowany i nadawać się do spożycia przez wiele miesięcy.


Sokownik elektryczny, główne zalety oraz wady

Tradycyjny sokownik przeznaczony jest do stosowania na kuchence (gazowej lub elektrycznej). Obecnie są też jednak dostępne modele, które idealnie sprawują się na płytach indukcyjnych. Można też wybrać sokownik elektryczny, który jest wyposażony we własne źródło ciepła i służy do stawiania na blacie. Zwykle ma on różne pokrętła i przyciski do regulacji, dzięki czemu jego praca jest bardziej precyzyjna i łatwiej ją kontrolować. Wadą jest jednak wyższa cena zakupu urządzenia oraz, zazwyczaj, droższa eksploatacja, szczególnie w porównaniu do sokownika używanego na kuchence gazowej. Niezależnie od preferencji sprawdź naszą ofertę, a na pewno znajdziesz tu urządzenie dla siebie!

Ładowanie...
Napisz do nas