Szynkowary

na stronę
Ustaw kierunek malejący
na stronę
Ustaw kierunek malejący

Miłośnicy wędlin nie mają obecnie łatwego życia. W naszych sklepach dostępnych jest coraz więcej wątpliwej jakości produktów – pełnych sztucznych dodatków, za to ubogich w naturalny smak i aromat. Z kolei te naprawdę wysokiej jakości, jeśli już jakimś cudem trafią na sklepowe półki, zwykle są bardzo drogie. To dlatego takie urządzenia jak szynkowar goszczą w coraz większej liczbie polskich domów. Dzięki nim możesz przygotować smaczne i zdrowe wędliny we własnym domu. Co więcej, nie jest to wcale trudne! Dzięki temu, że znacznie łatwiej kupić dobry kawałek wysokiej jakości mięsa niż gotową wędlinę, jest to procedura dostępna w zasadzie dla każdego. Szynkowar nie jest urządzeniem skomplikowanym w obsłudze i występuje w wielu rozmiarach, dlatego miejsce na niego znajdzie się nawet niewielkiej kuchni. Sama procedura parzenia mięsa, dzięki której powstają wędliny, trwa nie więcej niż kilka godzin, a gotowe wyroby nadają się do spożycia po kolejnej dobie spędzonej w lodówce. To takie proste!

Szynkowar – sprawdzony i polecany

Na rynku dostępne są różne szynkowary, jednak w zasadzie wszystkie mają podobną budowę i właściwości. Urządzenie składa się z komory o określonej pojemności, do której wkłada się mięso, a także specjalnej pokrywy ze spiralą. Taka budowa zapewnia dociśnięcie wyrobu, co odpowiada za jego prawidłowe przygotowanie. Urządzenie tego typu warto uzupełnić o termometr, który pozwala na dokładną kontrolę procesu. Szynkowar należy umieścić w garnku z gorącą wodą (75-80°C), która wywoła proces parzenia. Trwa ono kilka godzin (w zależności od ilości mięsa). Następnie wędlinę wystarczy schłodzić w lodówce przez około 24 godziny i jest gotowa do spożycia. Dzięki wykorzystaniu temperatury poniżej punktu wrzenia wody tak przygotowane wyroby zachowują delikatną strukturę, soczystość i pełny smak. Procedura nie zabija też większości składników odżywczych, dlatego samodzielnie przygotowane wędliny są zdrowsze.

Niezawodny szynkowar ze stali nierdzewnej

Obecnie najczęściej używane są szynkowary ze stali nierdzewnej. To materiał ceniony przede wszystkim ze względu na swoją higieniczność. Idealnie gładka powierzchnia sprawia, że w stal nierdzewną nie wnikają zanieczyszczenia, przez co na elementach z niej wykonanych nie rozwijają się drobnoustroje. Takie szynkowary są więc całkowicie bezpieczne i łatwe w czyszczeniu. Wystarczy przetrzeć je wodą z płynem do mycia naczyń lub włożyć do zmywarki. Stal nierdzewna jest też bardzo trwała i solidna, dlatego urządzenie z niej wykonane na pewno posłuży Ci wiele lat. Nasz asortyment obejmuje sprzęt tego typu dostępny w kilku rozmiarach, dzięki czemu z łatwością dopasujesz go do swoich potrzeb.

Kompletne szynkowary z termometrem, zalety użytkowania

Jeśli zależy Ci na precyzji podczas produkcji własnych wędlin, zwróć uwagę na szynkowary z termometrem. W naszym asortymencie znajdziesz kompletne zestawy, które zawierają również inne przydatne akcesoria. Dzięki nim swoje urządzenie wykorzystasz też np. do produkcji mięs w galarecie. Ponadto proponujemy szynkowary owalne i okrągłe dostępne w różnych rozmiarach – od przystosowanych do niecałego kilograma, aż do kilku kilogramów surowca. Dzięki temu za każdym razem przygotujesz dokładnie tyle wędliny, ile potrzebujesz. Każdy produkt z naszej oferty wyróżnia się też precyzyjnym wykonaniem. Oznacza to, że jego jakość na pewno Cię nie zawiedzie. Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości materiałów proponowane szynkowary są trwałe i bezpieczne w użytkowaniu. Zachęcamy do zapoznania się z asortymentem i składania zamówień!

Napisz do nas