Brand hero

Koszyk

( 0 rzeczy )

Nie masz produktów w koszyku.

Szynkowary

super oferta
Szynkowary

Domowe przetwórstwo wraca do łask – coraz częściej decydujemy się na domowe, swojskie przetwory, gdyż są niejednokrotnie one po prostu smaczniejsze, niż te zakupione w osiedlowym sklepie. Jednym z najpopularniejszych domowych wyrobów jest aromatyczna szynka z szynkowaru.  Do czego służy szynkowar? Szynkowar to rodzaj naczynia kuchennego wyposażonego w spiralę, za pomocą którego możemy przygotować pyszną, soczystą, domowej roboty szynkę. Działa trochę, jak parownik, który niektórzy z nas być może jeszcze pamiętają – swego czasu był to sprzęt często używany w wiejskich kuchniach. Współczesna jego wersja, szynkowar, służy, podobnie jak parownik, do parzenia szynek, mielonek, salcesonów i innych przetworów mięsnych.   Jak używać szynkowaru? Zasada działania szynkowaru jest bardzo prosta: należy napełnić pojemnik zamarynowanym mięsem, następnie docisnąć je spiralą i sparzyć w odpowiedniej temperaturze według instrukcji dołączonej do urządzenia. Z reguły parzenie odbywa się w niskich temperaturach, dzięki czemu więcej wartości odżywczych zostaje zachowanych w wędlinie. To jednak dopiero pierwszy etap działania. Gdy mięso przestygnie, należy je wstawić na noc do lodówki. Tak zwane leżakowanie powinno trwać około dobę. Następnego dnia, skompresowane mięso będzie można już wyjąć z szynkowaru i kroić nożem tak, jak robi się to z szynką kupioną w sklepie. 


Szynkowary – charakterystyka asortymentu

W zależności od modelu, szynkowary mogą pomieścić nawet półtora kilograma mięsa, dzięki czemu można w nim zrobić szynkę dla całej rodziny. Oferowane rodzaje szynkowarów zostały wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Na rynku artykułów gospodarstwa domowego dostępne są również szynkowary z plastiku, my jednak proponujemy naszym klientom zwłaszcza szynkowary ze stali nierdzewnej, ponieważ nadają się one idealnie do kontaktu z żywnością. Preferowany i jednocześnie najczęstszy kształt szynkowaru to owal. Jest to z pewnością najwygodniejszy typ pojemnika, ponieważ szynkę wygodnie się do niego wkłada i równie łatwo wyjmuje. Warto się zastanowić nad możliwością nabycia szynkowaru z regulatorem temperatury. Szynkowary z termometrem pozwalają kontrolować temperaturę parzenia mięsa. Jeśli szynkowar nie ma wbudowanego termometru, można go dokupić.  Smaczna, aromatyczna szynka własnej roboty to idealne danie, którym miło zaskoczymy naszych gości. Jej jakość zależy również od jakości sprzętu, który wykorzystano do jej produkcji. Szynkowary, które Państwu oferujemy, sprawdzają się jako pomoc w wyrobie pysznych wędlin domowym sposobem. Zostały wyprodukowane przez czołowych producentów na rynku przetwórstwa domowego, pośród których warto wymienić chociażby firmę Biowin. Wędliny przygotowane za pomocą profesjonalnego szynkowaru są przede wszystkim zdrowsze, bardziej aromatyczne, a fakt, że ten dobrej jakości produkt powstał w domowej kuchni z pewnością ma wpływ na satysfakcję z jego spożywania i serwowania. 

Ładowanie...
Napisz do nas