Uniwersalne drożdże winiarskie Browin
Drożdże winiarskie od Browin to uniwersalne drożdże do wszystkich rodzjów win. W płynnej zawiesinie, posiadają wszelkie zaświadczenia przedstawiające ich wysoką jakość.
Uniwersalne drożdże winiarskie
Szlachetne, uniwersalne drożdże do wszystkich rodzajów win polecane są zwłaszcza do win z agrestu, gruszek, moreli, truskawek, zbóż, głogu, jabłek, dzikiej róży, białych winogron, rabarbaru, śliwek renklod, białych porzeczek.
To specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży winiarskich zawieszonych w płynie ochronnym. Drożdże te zapewniają szybką i stabilną fermentację w bardzo szerokim zakresie temperatur, dobre odfermentowanie cukrów, trwałą barwę wina i atrakcyjny bukiet. Cechuje je oporność na wysokie stężenia cukru i alkoholu, dzięki czemu mogą być stosowane do restartu wina - "ruszenia" nastawu, kiedy wino przestanie "pracować" przed osiągnięciem zakładanych właściwości.
Najważniejsze cechy produktu:
- drożdże w płynie
- opakowanie 20 ml na 5-25 L
- temperatura fermentacji: 12-32°C
- alkohol: do 15%
- pełnia możliwości - przy zastosowaniu pożywek: Kombi i Kombi Vita
Sposób użycia
Drożdże w płynie należy wstępne namnożyć, czyli przygotować szczepionkę drożdży - tak zwaną matkę drożdżową. Do butelki o pojemności 1 L wlej 150 ml soku lub włóż 200 g rozdrobnionych owoców, 300 ml wody i dodaj 2 łyżeczki cukru. Butelkę zakryj czopem z waty i pasteryzuj przez 30 min. Po wystudzeniu do butelki wlej zawartość wstrząśniętej uprzednio torebeczki drożdży. Całość pozostaw na 1-2 doby w temp. 22-26°C, po czym wlej do pojemnika fermentacyjnego lub balonu z nastawem wina (5-25 L).
We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży zachowaj sterylne warunki - szczególną uwagę zwróć na czystość naczynia, w którym będziesz namnażać drożdże.
Do optymalnego przebiegu procesu fermentacji wskazane jest dodanie pożywki: Kombi lub Kombi Vita.
Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr partii na zgrzewie. Przechowywać w suchym miejscu, w temp. pokojowej. Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.
Składniki: brzeczka słodowa, woda, kwas cytrynowy, drożdże Saccharomyces cerevisiae, wodorofosforan (V) amonu.
SKU | 16419 |
---|---|
Wykorzystanie | Winiarskie |
Nr katalogowy | 400190 |
Producent | Browin |
EAN | 5904816003017 |