#SzynkowarChallenge – kolejne wyzwanie kulinarne dla Blogerów

Tysia Gotuje , Kulinarna Maniusia , Ania Gotuje , Gotowanie...to proste! i Kulinarne Szaleństwa Margarytki – tak wyglądała lista uczestników pierwszej edycji #SzynkowarChallenge, wyzwania dla Blogerów, które cieszyło się ogromną popularnością, nie tylko wśród Nich. Zabawa, która „kręciła” się wokół szynkowaru, czyli urządzenia służącego do przygotowywania szynki (choć nie tylko!) wkracza na kolejny poziom. Ponownie grupa Blogerów stanie w szranki przygotowując pyszne potrawy z szynkowaru i ponownie Wy, ich Czytelnicy, będziecie mogli wygrać szynkowar i sprawdzić się w kuchni. Zatem – na ruszt, ups, do szynkowaru!

Zestawy, które przygotowaliśmy dla blogerów, zawierają:

Szynkowar 1,5kg + termometr i worki 20 sztuk Biowin

Receptura Babci Leokadii - mieszanka do peklowania

Sekret Dziadka Feliksa - mieszanka do peklowania

Saletra potasowa do peklowania

Jeśli jesteście ciekawi co przygotują Blogerzy w tej edycji #SzynkowarChallenge, z efektami ich zmagań będziecie mogli się zapoznać pod poniższymi adresami (linki będą się pojawiały na bieżąco):

Marta-Gotuje.pl

Proste Potrawy

Ugotowani.tv

Nietylkopasta.pl

 


Przepisy do wyboru (KONKURS)


1. Szynka z karkówki i boczku wędzonego

Składniki:

  • 80 dag karkówki
  • 40 dag boczku surowego-wędzonego
  • 20-23g soli
  • 2g Saletra potasowa
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta ziela angielskiego
  • liść laurowy gałązka świeżego rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • 70 ml wody
  • płaska łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Karkówkę i boczek tniemy na kawałki 3 x 3 cm i lekko ubijamy tłuczkiem, boczek mielimy. Oba składniki wkładamy do miski i dodajemy peklosól i przyprawy, całość ugniatamy minimum 15 minut. Przykrywamy miskę i wkładamy całość do lodówki na 24godziny. Po 12 godzinach ugniatamy około 10 minut. Po 24 godzinach dodajemy do mięsa wodę, płaską łyżeczkę żelatyny, wciskamy ząbek czosnku i ponownie masujemy. Wkładamy całość do szynkowaru i bardzo dokładnie ubijamy. Zamykamy pojemnik. Dusimy w kąpieli wodnej o temperaturze 80-90ºC przez 2,5 godz. Po schłodzeniu wyjmujemy potrawę z szynkowaru.

2. Mielonka wieprzowa

Składniki:

  • 55 dag mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki
  • 55 dag podgardla wieprzowego
  • 10 dag skórki wieprzowej
  • 20 g soli
  • 2g Saletra potasowa
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 płaskiej łyżeczki cukru
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 70 ml wody

Sposób przygotowania:

Mięso przepuszczamy przez sitko o oczku 5 mm i dokładnie mieszamy z solą peklową. Ugniatamy starannie w misce, przykrywamy wilgotną ściereczką i wkładamy do lodówki na 24 godz. Skórki wieprzowe parzymy przez 10-15 minut a następnie przepuszczamy co najmniej 3 razy przez sitko o średnicy oczek 3 mm. Skórki wkładamy do lodówki na 24 godz. Po wyjęciu z lodówki przystępujemy do mieszania. Najpierw mieszamy mięso dodając czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz (do mielonki można dodać inne przyprawy wg upodobania np. paprykę, majeranek, kminek itp.). Do szklanki wlewamy 70 ml przegotowanej gorącej wody rozpuszczając w niej cukier. Do wymieszanego mięsa dodajemy skórki, wodę z cukrem, całość posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej i wszystko bardzo starannie mieszamy aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mięso. Wsad mięsny umieszczamy bardzo ściśle wewnątrz szynkowara, ubijamy, dociskamy płytką. Parzymy około 2 godziny w temperaturze około 80-85ºC. Po sparzeniu wstawiamy szynkowar do zimnej wody celem wystudzenia, a po wystudzeniu wkładamy do lodówki na 12 godzin.

3. Szynka z indyka i kurczaka

Składniki:

  • 1 kg kurczaka
  • 0,4 kg indyka
  • 16 g soli
  • 2g Saletra potasowa
  • łyżeczka cukru pudru
  • 150 g lodu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka żelatyny
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Filet z indyka myjemy, kroimy w plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski o długości 5 cm. Kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i mielimy przez sitko o oczku 5 mm, następnie mięso z kurczaka wraz z lodem mielimy w malakserze. Cukier puder, mąkę i żelatynę mieszamy z wodą. Pokrojone filety z indyka, zmielone mięso z kurczaka i wodę wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę wkładamy do szynkowara. Zamykamy szynkowar i wkładamy na 6 godzin do lodówki. Po upływie tego czasu szynkowar umieszczamy w garnku z gorącą wodą. Parzymy w temperaturze 80ºC przez 1,5 godziny. Po wyjęciu z wody odstawiamy naczynie z mięsem na 8 godzin do lodówki.

 


Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu: Przetwórstwo > Wędliniarstwo.